• Naslovnica
  • Novosti
  • U organizaciji HKD Napredak-Zagreb, 25.rujna 2017. godine održan koncert japanske glazbenice Yoko Nishii

U organizaciji HKD Napredak-Zagreb, 25.rujna 2017. godine održan koncert japanske glazbenice Yoko Nishii

U organizaciji HKD Napredak-Zagreb, 25.rujna 2017. godine održan koncert japanske glazbenice Yoko Nishii

U prostorijama Matice hrvatske je 25. rujna 2017. godine održan koncert japanske glazbenice Yoko Nishii. Koncert je organiziran povodom 25. Obljetnice odnove rada HKD Napredak-Zagreb. Na početku koncerta nazočne je pozdravio predsjednik HKD Napredak-Zagreb, dr. sc. Tomislav Dubravac. Posebice se zahvalio Matici hrvatske, predsjedniku akademiku Stjepanu Damjanoviću i potpredsjeniku dr. Stipi Botici koji je večeras s nama, što su nam omogućili da koncert održimo upravo ovdje u Matici. Matica hrvatske je ove godine obilježila 170 godina svoga djelovanja, a HKD Napredak ove godine obilježava 115 godina od svoga utemeljenja, dok HKD Napredak Zagreb, koji je organizator koncerta, ove godine obilježava 25. Obljetnicu obnove rada.
Predstavljajući glazbenicu Yoko Nishii, istaknuo je kako je Yoko Nishii velika prijateljica Hrvatske. Održala je brojne koncerte (46 u 24 grada po Hrvatskoj) od Vukovara i Vinkovaca, do Ludbrega, Zagreba, Zaprešića, Siska, Lovrana, Rovinja, Poreča, Sinja, Splita, Cavtata itd. U proteklih mjesec dana održala je koncerte: 11 rujna u Vinkovcima, 18. rujna je održala koncert u Zagrebu, u Muzeju Mimara, 19. 9. u Muzičkoj akademiji u Splitu, prije tri dana, 22. rujna u Dubrovniku gdje je oduševila posjetitelje i svoje prijatelje iz Japana, a 3.10. ima koncert u Sisku. Iz bogatoga životopisa glazbenice je naglašeno kako ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske te s područja bivše Jugoslavije.
Za nas je najvažnija pojedinost iz biografije Yoko Nishii da je u veljači 2015. u Tokiju objavila dvostruki CD s kompletnim pijanističkim djelima Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja, u izdanju japanske diskografske kuće 'Herb Classics'. To je prvi takav uradak u svijetu, to čak nije napravljeno još niti u Hrvatskoj!
Na kocertu je brojna publika uživala u djelima japanskih skladatelja: Hirai, Yamade, zatim Mendelsona, Schumana, Shuberta, Božidara Kunca, te 3 skladbe Dore Pejačević

Komentirajte

Ostavite komentar kao gost.